keskiviikko 17. elokuuta 2011

Tietääkö vai eikö tietää?

Mieli rakastaa tietoa. Tietoa olisi kiva haalia ja haalia niin paljon kuin mahdollista. Tietoa tästä aistimastamme maailmasta, sen ilmiöistä ja tapahtumista ja kaikesta mahdollisesta. Kun kiinnostus myös sisäistä maailmaa kohtaan herää, on mieli siitäkin innoissaan, senkin ympäriltä on saatavissa todella paljon jos jonkinmoista tietoa. Mieli pitää yksityiskohdista ja tiedonmurusista, se ilahtuu kun se ymmärtää jonkun kokonaisuuden ja osaa yhdistellä siihen osasia. Mieli ei kuitenkaan ymmärrä että maailmassa on niin paljon tietoa, ettei siitä voi edes pientä murto-osaa omaksua.

Jossain vaiheessa on vain päätettävä tai oikeastaan luulen että se vaatii oivalluksen, että tietoa on nyt tarpeeksi. Ilman oivallusta tieto taitaa olla vain muistijälkiä. Oivallus vahvistaa tiedon osaksi todellisuutta.

Voiko tietää liikaa? Niinkin voi olla mutta tuskinpa, tosin liiasta tiedosta voi mielestäni olla haittaa. Siitä voi olla haittaa siinä tapauksessa kun mieleen samastumisesta pyrkii irrottautumaan, pääsemään mielen takaiseen tietoisuuteen, oivaltamaan sen omaksi todelliseksi itsekseen. Silloin mieli helposti tuppaa änkemään tietoineen itsen ja todellisuuden väliin. Ja siitäkin aiheesta kun voi tietää kaiken mahdollisen teoriassa, mutta ilman oivallusta sitä ei voi elää todeksi.

Mieleni halajaisi lukea vielä muutaman kirjan, kuunnella vielä muutaman audion tai katsella videon. Itse oivallukseen, jonka voin tehdä vaikka juuri nyt, ja vain ja ainoastaan juuri nyt, nuo asiat tuskin kuitenkaan enää varsinaisesti auttaisivat.

Ja niin, tuota tekstiä uudestaan lukiessani ymmärsin päästäneeni mielen tähän näppiksen äärelle. Toisesta näkökulmasta mitään oivallettavaa ei juuri nyt ole, kun tässä on jo kaikki. Jokohan tämä oivallus taas riittäisi? :)

5 kommenttia:

  1. Oivallus itsestä on varmaankin jatkuvasti laajenevaa. Sitä saattaa oivaltaa samat jutut syvemmin koko ajan. Mustakin on kiva kuunnella audioita ja lukea kirjoja, mitäs vikaa siinä on? Mikä on se motiivi siellä, löytää itsensä vai oppia jotain uutta muuten. Näin jotenkin näkisin sen :) Toki maailmassa on paljon kaikkea muutakin kivaa, jota on hauska tutkailla muutenkin :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Iida ja Angel. Niinhän se todellakin on, että jos sitä odottaa löytävänsä sen lukemisen tms avulla jotain jonka luulee olevan kadoksissa, niin silloin pysähtyminen voisi antaa enemmän, mutta toki itsensä kehittäminen ilmentääkseen vapautta tässä maailmassa paremmin on hyödyllistä, tai opiskelu ilman hyödyn tavoitteluakin. Motiivi nimenomaan, kuten sanoit! :)

    VastaaPoista
  3. ei tarvitse pelätä koskaan että tietoa olisi likaa, ajan myötä sitä oppii myös seulomaan.. turhaa pois.. niinkuin myös omia tunteitaan, niitäkin oppii harjoittelulla vähän hallitsemaan ja hyvällä tuurilla vahvistumaan rohkeaksi kuin olisi ritari.

    VastaaPoista