sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Vapaus ja vapaus

Miten määritellä vapaus? Jos olisin kirjoittanut määritelmää muutama vuosi sitten, se olisi tarkoittanut jotain kovin toisenlaista kuin miten sen tällä hetkellä näen ja koen. Aikaisemmin se olisi tarkoittanut ehkä esimerkiksi huolettomuutta, vapautta vastuusta, vapautta päättää täysin itse mitä tehdä elämällään, taloudellista riippumattomuutta.

Tänä päivänä vapaus merkitsee minulle jotain ihan muuta, lähes vastakohtaista edellisiin määritelmiin. Vapaus on sisäinen tila. Vapaus on sitä ettei elä jonkun muun, ulkoisen luoman roolin mukaista elämää. Erilaiset roolit ovat elämän aikana mieleen muodostunutta ohjelmointia. Kun alkaa näkemään nuo roolit ja muutkin mielen kiemurat erillisinä itsestään, syntyy tilaa, jossa vapaus saa tilaisuuden tulla esiin. Se vapaus on sama meissä kaikissa, se on meidän jokaisen todellinen identiteetti. Vapaus ei ole koskaan meiltä hävinnyt, mutta se on jäänyt kaiken oppimamme ja ulkopuolelta omaksumamme alle.

Vapaus on siis sitä, että löytää uudelleen luonnollisen olotilan, palaa lähtöpisteeseen, mutta tietoisena ja alkaa toimia sisäisen totuuden johdattamana. Vapaudessa löytää myös sen, että minulla ei ole mitään omaa. Se kaikista arvokkain asia onkin kaikille yhteinen. Tämän oivallettuaan ymmärtää, että todellinen vapaus sisältää vastuun. Vastuun tehdä kaikkensa elämän puolesta.

1 kommentti:

  1. Kirjoituksesi ovat AINA yhtä hienoja ja valoisia! Kiva nähdä to, etkö olekin tulossa? :)

    VastaaPoista